Múlt és jövő

Hajrá Jégkorong – Hajrá Skorpiók!

“Sohasem az erősek, mindig a kitartóak műveltek nagy dolgokat” (Samuel Johnson 1709-1784)

A Skorpiók jégkorongcsapat 1998-óta létezik, jelenlegi formáját 2012-ben nyerte el, amikor a kanadai hokiiskola és a Hockey Canada mellett döntöttünk. A 1998-ban összeállt, a SONY PSX NHL 98-at valódi hokira cserélő Skandináv Skorpiók csapatának lelkes amatőr játékosai a ma is aktívan játszó, többszörös Magyar Bajnok KMH Budapest nevű csapatainak ősét alkották.

a 2014/15 szezon férfi másodosztály (OB III) Magyar Bajnok csapata a KMH Budapest

a 2014/15 szezon férfi másodosztály (OB III) Magyar Bajnok csapata a KMH Budapest

A Skandináv Skorpiók első ízben az 1998-as MAJL (Magyar Amatőr Jégkorong Liga) 15 csapatos bajnokságában lépett pályára – és a 15. helyen végzett. Első vezetőedzőjük Fekete “Czike” Albert volt.

A felnőtteket ma Bóta Gusztáv vezeti, a csapat 2011-ben és 2013-ban megnyerte a TAJB (Teljesen Amatőr Jégkorong Bajnokság) versenysorozatát. A 2014-re AHL-re (Amatőr Hoki Liga) változott vevű bajnokságban a 3. helyen végeztünk, de ugyan ebben az évben Bóta Gusztáv vezetőedző és Cziller Andrea general manager vezette csapat az első alkalommal indított Magyar Jégkorong Szövetség OB IV bajnoki címével vigasztalódott. 2014/15-ben az AHL mellett ismét indulunk az MJSZ OB IV-ben és az MJSZ OB III-ban is kipróbáltuk a skandináv légiósokkal is megerősített csapatot.

2014/15 szezon férfi másodosztály (OB III) Magyar Bajnok csapata a KMH Budapest

a 2013-as TAJB Bajnok

Az utánpótlás nevelő egyesület 2012-es újraszervezésével elsődleges célul tűztük ki a gyermekek egészséges fejlődésének biztosítását, elsősorban a jégkorong által. Manapság a fiatalok egyre nagyobb számban a TV és számítógép előtt élik le napjaik jelentős részét, rosszabb esetben kamaszkorukra az alkoholban, drogokban keresik életük értelmét, vagy egyszerűen csak a közösséghez tartozás igénye hajtja őket rossz társaságba. Szülőkként ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a fizikai kondíció és egészség megőrzése mellett fiataljainknak megtanítsuk a csapatszellem, a közös célokért való küzdés, és ezeknek az egyéni érdek fölé rendelésének örömét, de ugyanúgy a kudarcok feldolgozásának egészséges módját is. Az egyesület mai, végleges formáját 2012-ben nyerte el, amikor a korábbi alapokon a kanadai jégkorongiskola meghonosítását tűztük ki célul.

Játékosaink számára egész évben biztosítjuk a rendszeres edzési lehetőséget. Szeretnénk minél több gyerekkel megszerettetni ezt a csodálatos – és látványos – sportot, amelyet nem csak űzni izgalmas, de nézni is rendkívül szórakoztató. Nem csak azokat a gyerekeket várjuk, akik versenyszerűen szeretnék űzni a jégkorongot, hanem azokat is, akiknek egyszerűen csak fontos a rendszeres mozgás, sportolás. Közhasznú egyesületként, de teljesen önfinanszírozó módon teremtjük meg a folyamatos minőségi munkához szükséges forrásokat. Ebben természetesen nagy segítségünkre van a látványcsapatsport támogatás rendszere.

Programunk hosszú távra szól, első eredményei néhány éven belül várhatók. Amennyiben ezeket a lépéseket közösen megtesszük, a magyar jégkorong számára nagyon fontos bázist alakíthatunk ki. Azok a gyerekek pedig, akik jégkorongozni jönnek, elmondhatják magukról, hogy a legmegfelelőbb egyesületbe igazoltak.

A 2012-ben új fejezetet kezdtünk az egyesület életében, a XI. kerületi Tüskecsarnokban megnyitottuk Buda első versenysportra alkalmas jégpályáját. Ezen a bázison megkezdjük a a XI. és XII. kerületben a jégkorong utánpótlás felépítését azzal a céllal, hogy egy meghatározó utánpótlás csapat kialakításával segítsük a jégkorongsport fejlődését. 2012-ben stratégia szövetséget hoztunk létre a MAC Budapest Jégkorong Akadámiával, a Budai Bocsokkal és a Jégkert SE-vel. Ily módon elhivatott játékosainknak teljes játékos életpályát tudunk kínálni. Egy év után a Budai Bocsok kivált a szövetségből.

Az U14 B csoport első helyezettje a KMH Budapest (2014/15)

A Tüskecsarnok teljes befejezésének megkezdésével egy időben fontos szövetségest találtunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem személyében. Az Egyetemet egy közös fejlesztési javaslattal kerestük meg, Andor György és Péhl Gábor aktív közreműködésének és segítségének eredményeképpen a BME Sportközpontot egy könnyűszerkezetes mobil csarnokkal és jégpályával gazdagíthattuk. Így az Egyesület 2013 őszétől a Bogdánfy Ödön utcai sporttelepen talált otthonra.

Új pályánkat TüskeSátornak neveztük el.

A szakmai munkát a neves kanadai szakember Bob Leslie irányításával, a Magyar Jégkorong Szövetséggel együttműködve végezzük. Vállalt célunk a Hockey Canada elveinek meghonosítása, elterjesztése. Kiváló és tapasztalt kanadai, finn és magyar edzőink mellett támaszkodunk a Testnevelési Egyetemen tanuló tehetséges fiatalok és a jégkorongsport meghatározó személyiségeinek szakmai felkészültségére is. Büszkék vagyunk, hogy egyesületünknél számos ma is aktív, de már más egyesületekben működő edző dolgozott a fiatalokkal, Bylesjö Jan, Dragomir György, Gary Clark, Kiss Tibor, Kopasz István, Sergei Oreskin, Spiller István…

Új fejezet kezdődött nem csak a klub, de a magyar női jégkorong történetében is, amikor 5 év kihagyás után egyesületünk és a KMH Sport Kft. a 2012/13 szezonban ismét magyar csapatot nevezett az osztrák bázisú EWHL (Elite Women’s Hockey League) bajnokságába. A csapatot Gömöri Csabával, a női válogatottak szövetségi kapitányával és Kolbenheyer Zsuzsával a magyar és nemzetközi jégkorong szövetségek elnökségi tagjával közösen hoztuk létre, a magyar női jégkorong legjobbjaiból. A 2014/15 szezonban magasabb fokozatba kapcsoltunk, kanadai, amerikai játékosokkal erősítettük meg a csapatot, neves külföldi és magyar edzőkre bíztuk az irányítást. Hajszállal lemaradva a kisdöntőről az EWHL 5. helyén végeztünk, ezután a magyar OB I döntőjében két győzelemmel avattuk az új Tüskecsarnok első bajnokcsapatát.

a KMH Budapest Magyar Bajnok női csapata

és a női OB II ezüst érmesei

Egyesületünk tucatnyi tagsága, vezetése társadalmi szerepvállalásként, díjazás nélkül végzi munkáját. Közhasznú egyesület lévén támogatóink leírhatják adóalapjukból a támogatások összegét, valamint jogosultak vagyunk a látványcsapatsport támogatás rendszerében is forrásokat gyűjteni.

2017-es bajnok csapataink

DEBL Bajnok csapat 2017

OB I bajnok csapat 2017

OB II bajnok csapat 2017

OB III bajnok csapat 2017

Egyesületünk neve: Kanadai Magyar Hokiklub
Székhelye H-1118 Budapest, Villányi út 97.
Jégpálya: H-1117 Bogdánfy Ödön utca 12.


Letölthető dokumentum: 20120605-072418_kmh_jatekos_bemutatkozo_ver001

Navigáció